Z gór przywieźliśmy jak zawsze trochę sera owczego. Część będzie z grilla, a część już trafiła do zalewy. Bryndzę zapieczemy na młodych ziemniakach, z boczkiem. Bunc (bundz)… a bunc czeka na dobry przepis jakieś pomysły?
Oscypek w zalewie
przepis na 4 słoiki po ok. 235 ml
- dwa duże oscypki pokrojone w drobną kostkę (każdy po ok. 250 gram)
- ziele angielskie – 16 ziarenek
- czosnek – 8 obranych, pokrojonych niedbale ząbków
- gałązka świeżego rozmarynu lub tymianku
- spora chilli pokrojona na plastry
- lawenda (lawendę łączyłam z tymiankiem).
W słoiczkach układamy kostki sera, wrzucamy po 4 ziarnka ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, 2-3 kawałki chilli, rozmaryn lub tymianek i lawendę.
Zalewamy olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek.
Odstawiamy do lodówki na minimum 3-4 dni.
Jemy jak chcemy