Górskie smaki – oscypek w zalewie

Z gór przywieźliśmy jak zawsze trochę sera owczego. Część będzie z grilla, a część już trafiła do zalewy. Bryndzę zapieczemy na młodych ziemniakach, z boczkiem. Bunc (bundz)… a bunc czeka na dobry przepis 🙂 jakieś pomysły? 🙂

1

Oscypek w zalewie

przepis na 4 słoiki po ok. 235 ml

  • dwa duże oscypki pokrojone w drobną kostkę (każdy po ok. 250 gram)
  • ziele angielskie – 16 ziarenek
  • czosnek – 8 obranych, pokrojonych niedbale ząbków
  • gałązka świeżego rozmarynu lub tymianku
  • spora chilli pokrojona na plastry
  • lawenda (lawendę łączyłam z tymiankiem).

4

W słoiczkach układamy kostki sera, wrzucamy po 4 ziarnka ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, 2-3 kawałki chilli, rozmaryn lub tymianek i lawendę.

3

Zalewamy olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek.

2

Odstawiamy do lodówki na minimum 3-4 dni.

Jemy jak chcemy ;)