Będąc na wybrzeżu Istrii, warto odwiedzić włoski Triest.
Dobry dojazd (40 km od Piranu), wizja zakupów niefiltrowanej oliwy, włoskich serów, bezalkoholowego piwa do naszych testów…. i oczywiście włoskich lodów!
Oczywiście oprócz pobudek czysto spożywczych można znaleźć też wiele innych powodów odwiedzenia tego miasta. Triest ma wiele do zaoferowania. Od pięknego mola wcinającego się w Adriatyk po niezliczone zabytki.
Dla nas jednak to cudowne miejsce na pioruńsko mocne cafe lungo i obłędne lody w Gelateria Zampolli.
Oferta tego miejsca obejmuje jakieś czterdzieści smaków, zarówno tradycyjnych jak i nieco bardziej wyszukanych – na przykład lody ryżowe czy słone śmietankowe.
My jednak wybieramy klasykę – pyszne limoncello, wiśnie w amaretto, smak toru sacher, jogurtowe, czekoladę z truflą oraz ciekawe choć nieco mdłe lody z serka ricotta z dużą ilością pistacji.
Gelateria Zampolli, Via Ghega 10, Trieste 34132, Włochy