Japonia od kuchni czyli gotujemy japońskie klasyki pod okiem Alicji

Nie ukrywam, że uwielbiam kuchnię japońską. Od sushi, przez makaron soba na wszelkie sposoby po, oczywiście, ramen. Mogę jeść … ale też gotować bez przerwy;-)

Jakiś czas temu pisałam już o fantastycznych zajęciach z gotowania ramen oraz warsztatach z sushi. Ostatnio miałam okazję kolejny raz uczestniczyć w warsztatach kuchni japońskiej prowadzonych przez Alicję Than – Japonia od kuchni organizowanych przez Cook Up.

Alicja Than – japonistka, językoznawca i tłumaczka japońskiego, działaczka kulinarna. Prowadzi wspólnie z mężem Alonem restauracje Izumi Sushi. Na kuchni japońskiej zna się jak mało kto!

Tym razem gotowaliśmy pod jej okiem japońskie klasyki, które każdy z nas zna i lubi, ale nie zawsze wie jak zrobić w domu:

  • miso shiru – pełna umami zupa miso zrobiona na bazie prawdziwego wywaru dashi i pasty sojowej miso,
  • sałatkę z wodorostów wakame z sosem z sezamu i miso,
  • łososia w sosie teriyaki,
  • obłędne lody o smaku japońskiej herbaty matcha.

Poniżej zamieszczam fotorelację z warsztatów wraz z przepisami (wszystkie poniższe przepisy zostały przygotowane przez Alicję Than). Zachęcam do udziału w kolejnych warsztatach z cyklu Japonia od kuchni. Dobra zabawa i wspaniałe jedzenie gwarantowane 🙂

6źródło: turystykaspozywcza & cook up

 

Zupa Miso

1

Składniki na 4 porcje:

  • 60 g pasty sojowe miso (najlepiej jasnej, choć ciemna też może być)
  • 1 litr wody
  • 10 g wodorostów kombu (blaszecznica)
  • 5 g katsuo bushi (płatków suszonej ryby bonito)
  • 2 łyżki wodorostów wakame, namoczonych w zimnej wodzie
  • 50 g pokrojonego w kostkę serka tofu
  • 1,5 łyżki pokrojonego szczypiorku

Inne dodatki wedle uznania, mogą to być np.: marchew, sezam, biała rzodkiew, grzyby, bakłażan, krewetki, etc.

Przygotowanie:

Do zimnej wody wrzucamy płat kombu. Doprowadzamy do wrzenia i wyjmujemy kombu. Następnie do wywaru wkładamy płatki bonito, gotujemy do 10 minut. Wyjmujemy płatki bonito (można użyć ponownie).

2

Tak powstał wywar dashi. Możemy przechowywać go w lodówce do 48h. Nie poleca się przechowywania w lodówce doprawionej/gotowej zupy miso.

Jeśli chcemy dodać do zupy, któryś z opcjonalnych dodatków – dodajemy go do wywaru dashi przed dołożeniem pasy miso. Pasty nie należy gotować.

Do wywaru dodajemy następnie pastę miso. Jest dość gęsta, więc najlepiej rozpuścić ją na sitku nad garnkiem. Dokładnie wymieszać i zdjąć garnek z ognia.

Do zupy dodajemy pokrojone w kostkę świeże tofu, odrobinę odsączonych z wody wakame, posypujemy szczypiorkiem i jemy póki ciepłe 🙂

 

Sałatka z wodorostów wakame

3

Składniki na 4 porcje:

Sos do sałatki:

  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka pasty miso
  • 1 łyżka octu ryżowego

Sałatka:

  • 8 łyżek suszonych wakame namoczonych w zimnej wodzie
  • Garść białego, prażonego sezamu
  • Połowa średniego ogórka zielonego

Przygotowanie:

  • Składniki sosu łączymy.
  • Wakame porządnie odciskamy, dodajemy drobno posiekanego ogórka (ogórek ze skórką, ale bez pestek), polewamy sosem, posypujemy sezamem.
  • Gotowe 🙂

Łosoś w sosie teriyaki

Składniki na 4 porcje:

Składniki na sos:

  • 100 ml wina ryżowego mirin (można zastąpić białym winem stołowym – 3 części wina, 1 część cukru)
  • 2 łyżki cukru
  • 100 ml sosu sojowego
  • 2 plastry pomarańczy ze skórką
  • 1 kawałek imbiru – ok. 1 cm

Pozostałe:

  • 400-600 g fileta z łososia
  • 3 łyżeczki uprażonego białego sezamu
  • Ozdoby (wedle uznania) – japoński majonez, kiełki, miechunka, etc.

Przygotowanie:

  • Na patelnie/do rondla o grubym dnie wlewamy sos sojowy i mirin, dodajemy cukier, pomarańczę i imbir. Gotujemy ok. 10-15 minut, aż sos będzie gęsty.

4

  • Rybę czyścimy i solimy. Smażymy na oleju roślinnym z obu stron. Usuwamy nadmiar oleju, delikatnie osuszamy rybę ręcznikiem papierowym.
  • Z sosu wyciągamy pomarańczę i imbir.
  • Sosem polewamy rybę z każdej strony.
  • Przekładamy na talerz i dekorujemy wedle uznania.

5

 

Lody z zieloną herbatą matcha

Składniki na 4 porcje:

  • 180 ml mleka
  • 180 ml śmietanki kremówki
  • 20-40 g cukru lub ksylitolu
  • 2 żółtka
  • 1-2 łyżeczki herbaty matcha

Przygotowanie:

  • Odrobinę mleka mieszamy z matcha żeby nie było grudek
  • Żółtka ubijamy z cukrem w kąpieli wodnej. Studzimy.
  • Do ostudzonych żółtek z cukrem, dodajemy mleko oraz matchę. Na koniec dodajemy śmietankę, miksujemy całość w sorbetierze lub w maszynce do robienia lodów.
  • Można przełożyć do pucharków lub zjeść bezpośrednio z miski – są za dobre, żeby czekać 😉

7

Smacznego!