Jesień 2016
Skłamiemy jeśli powiemy, że trafiamy tu zupełnie przez przypadek. Nie jest to ląd nieodkryty. Rozsławiły to miejsce m.in. Małgosia Minta i Dominika Wójciak. Dziewczyny robią tu raz na jakiś czas warsztaty gotowania. Może następnym razem na nie trafimy, ale teraz przyjechaliśmy odpocząć 🙂
Moniówka to wiejskie sioło w Nowym Kawkowie na Warmii. Pięknie urządzona przestrzeń, gdzie nowe łączy się ze starym. Mocno nieuczesany ogród pięknie kontrastujący z ciepłym i przemyślanym wnętrzem.
Moniówka to dom Moniki. Nie znaliśmy się wcześniej. Po pierwszych paru minutach czujemy się jednak jakbyśmy odwiedzili starą znajomą. Monika daje nam do dyspozycji przestrzeń swojego domu. Przestrzeń z dobrą energią.
W przytulnym salonie z kominkiem, każdy znajdzie swój kąt. Po domu leniwie przechadzają się trzy koty – Jadzia, Rudolf i Czarnuszka, a na kanapie drzemie Frida – pies Moniki.
Przestronna kuchnia. Rano Monika zrobi nam tu śniadanie. Jajka od szczęśliwych kur od sąsiadki, domowe powidła śliwkowe, kozie sery wytwarzane w okolicy, wiejski chleb, świeże zioła z ogródka. A do tego pachnąc kardamonem kawa. Jest prosto, jest smacznie. Jemy i rozmawiamy, odpoczywamy.
Czasami w Moniówce można też zjeść obiad lub kolację – gotuje wtedy zaprzyjaźniona specjalistka od kuchni wegańskiej. Jeśli jej nie ma – Monika podpowie gdzie iść i gdzie zjeść. W domu można też ugotować samemu bezmięsny posiłek.
W jesienny weekend, kiedy tu byliśmy, trwało coroczne wydarzenie – Sztuka w obejściu. W okolicznych wsiach odbywały się koncerty i warsztaty sztuki ludowej, a pobliskie gospodarstwa agroturystyczne wystawiały swoje specjały, kusiły domowym jedzeniem.
Wsiedliśmy więc na rowery (na miejscu są dwa do wypożyczenia) i pojechaliśmy przed siebie w poszukiwaniu obejść ze sztuką.
Warte odwiedzenia jest m.in. położone tuż obok Moniówki, Lawendowe Muzeum Żywe.
Propozycji było wiele, nas jednak bardziej interesowały te kulinarne 🙂
Polecamy bardzo Krainę Smaku – idealne miejsce na zakup pysznego, domowego chleba, dżemów i ciast.
Oraz Gospodarstwo Kawkowo gdzie zjedliśmy wegański smalec, bezmięsny barszcz ukraiński i cudowne ciasto dyniowe.
W okolicy jest dużo więcej atrakcji i miejsc wartych odwiedzenia. My jednak tym razem chcieliśmy odpocząć. I odpoczywaliśmy. I było nam dobrze. Wrócimy do Moniówki już wkrótce. Wam też polecamy.
Aktualizacja – wiosna 2017:
Moniówka znalazła się wśród grupy 120 najciekawszych miejsc noclegowych w całej Polsce, które zostały wyróżnione przez prestiżowy Żółty Przewodnik Gault & Millau Polska – edycja 2017.
Poniżej zdjęcia z naszego wiosennego pobytu.
Informacje praktyczne:
Moniówka
Nowe Kawkowo 11
11-042 Jonkowo
+48 662 137 090
monika@moniowka.pl