Męski punkt widzenia – ciastka owsiane

Niektórzy zaczynają dzień od kawy….ja zwykle potrzebuję jej dopiero około 10-11. To ta pora, kiedy dzień w pracy już się „rozkręcił”, najpilniejsze sprawy są ogarnięte i można poświęcić parę minut na wycieczkę po kawę, by z kubkiem aromatycznego naparu móc zająć się trudniejszymi zadaniami. Kawa zaś najlepiej występuje w zestawie z ciachem. W większości kawiarni można kupić ciastka owsiane. Dobre, zdrowe i zwalczające „mały głód” na dłuższy czas. Problem w tym, że to dość droga impreza. Kilkanaście złotych za taki zestaw, pomnożone przez liczbę dni roboczych w miesiącu daje całkiem pokaźną sumkę. O ile kwestię kawy można ogarnąć samemu, o tyle kwestia ciacha stanowi już pewne wyzwanie.

Czy aby na pewno?

Przygotowanie ciastek owsianych jest banalnie proste. Zrobienie zestawu na cały tydzień zajmuje ok. 30 minut przygotowania, 15-20 min właściwej zabawy ze składnikami, i ok. 45 minut leżakowania ciasta we włączonym piekarniku.

Składniki

  • 1 szklanka mąki (ok. 300 g)
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich (ok. 300 g)
  • pół kostki masła (ok. 100 g)
  • dwa jajka
  • 1/4 szklanki cukru (ok. 75 g)
  • suszone owoce na nadzienie, np. śliwki lub jagody goji (ok. 120 g)
  • (opcjonalnie) płaska łyżeczka proszku do pieczenia (ok. 7 g)

W ramach nadzienia można użyć dowolnych suszonych/kandyzowanych owoców. Śliwki, jagody goji, morele…cokolwiek Wam pasuje, byle tylko było „eko” (tak przynajmniej mówi moja żona ;-))

9 10

Przygotowanie

  • Rozpuszczamy masło w rondelku albo kuchence mikrofalowej, po czym zostawiamy do ostudzenia
  • Jagody goji wrzucamy na pół godziny do przegotowanej, chłodnej wody, po czym odcedzamy

11

  • Włączamy piekarnik, nastawiamy na 150 st. C; zanim się rozgrzeje zdążymy przygotować ciasto
  • Mąkę, płatki, cukier wsypujemy do miski
  • Wbijamy jaja

4

  • Dodajemy masło i proszek do pieczenia, owoce i mieszamy dokładnie

6

  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na papierze formujemy placki

7

  • Wkładamy do piekarnika. Nastawiamy stoper na 45 minut.
  • Kiedy stoper zadzwoni, wyciągamy ciacha z piekarnika

8

  • Dajemy ciachom chwilę na wystygnięcie, po czym przekładamy na talerzyk. Przykrywamy ściereczką (lub chowamy gdzieś przed żoną:)). Bierzemy do pracy po jednym (spokojnie wytrzymają parę dni :). Świetnie też sprawdzają się w podróży zamiast kanapek 🙂

 

Smacznego 🙂