Moją ulubioną czeską potrawą jest gulasz. Zamawiam zawsze, za każdym razem gdy jestem w Czechach, na Słowacji…albo po prostu w czeskiej restauracji. Ponieważ do Czech się nie wybieramy w najbliższym czasie, a do czeskiej restauracji za daleko, postanowiłem zrobić sobie gulasz samemu.
Przepis jest dość prosty.
Czas przygotowywania: ok. 30 min.
Czas gotowania: ok 5h
Składniki
- Policzki wołowe – 500g,
- Cebula – 1 duża,
- Marchew – 2 szt.,
- Seler naciowy – 2 szt.,
- Przyprawy:
- liść laurowy (2szt.),
- ziele angielskie (2szt.),
- ostra papryka wędzona (1/4 łyżeczki),
- tymianek (1/2 łyżeczki),
- słodka papryka wędzona (1 łyżeczka)
- Piwo (ciemne, najlepiej czeskie, np. Kozel) lub wino (czerwone, wytrawne) – ok. 250-300ml,
- Łyżka masła klarowanego,
- Kilka łyżek oleju rzepakowego
Przygotowanie
Zaczynamy od zdobycia dorodnego kawałka mięsa, na przykład policzków wołowych.
Mięso myjemy (w zimnej wodzie!), kroimy na średniej wielkości kawałki i wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju.
Kiedy się podsmaży (5-10 min.), przekładamy je z patelni do garnka, a na patelnię wrzucamy pokrojoną cebulkę. Chodzi o to, żeby podsmażyć ją w tłuszczu w którym smażyło się mięso.
Smażymy ok. 3 minuty, aż cebula się lekko zeszkli, po czym wrzucamy ją do gara z mięsem.
Dolewamy 250 ml. piwa lub wina. Dodajemy wody – tyle, żeby zakryć mięso. Można też w ogóle zrezygnować z wody, zastępując ją piwem/winem (ale uwaga – należy być konsekwentnym: albo używamy piwa albo wina:) )
Wstawiamy na średni ogień i dusimy przez około 2h.
W tym czasie zajmujemy się czym innym 🙂 Na przykład możemy sprawdzić czy mamy jeszcze jedną butelkę piwa/wina. Tak na wszelki wypadek.
Po 2 godzinach wracamy i bierzemy się za pozostałe składniki:
Kroimy je i podsmażamy na maśle. Krótko – 2-3 minuty.
Następnie wrzucamy do gara z mięsem.
Dodajemy przyprawy
I zalewamy winem/piwem/wodą. Dusimy pod przykryciem przez kolejne 3 godziny, dolewając wybranego płynu w taki sposób, aby uzyskać preferowaną gęstość sosu.
Podanie
Można podawać z ziemniakami, ale mnie najbardziej odpowiada wersja z czeskimi knedlami (do kupienia np. tutaj)
Smacznego!