Stohrer – najstarsza cukiernia w Paryżu

W kulinarnym zagłebiu na Rue Montorgueil, pod nr 51 znajduje się najstarsza paryska cukiernia – STOHRER – PÂTISSIER TRAITEUR.

Niezmiennie w tym samym miejscu i w tej samej kuchni od 1730 roku produkuje się tu ciastka na miarę królewskiego podniebienia. I bynajmniej nie jest to przenośnia…

Niejaki Nicolas Stohrer był cenionym mistrzem cukiernictwa na dworze Polskiego króla Stanisława Leszczyńskiego. Stworzył wówczas mocno nasączone rumem ciastko Ali-baba, znane dziś jako Rum Baba lub Puits d’Amour (studnia miłości).

Kiedy w 1725 roku, królewna Maria Leszczyńska poślubiła Ludwika XV, namówiła cukiernika aby przeniósł się wraz z nią do Wersalu. Pięć lat później Nicolas Stohrer otworzył ową cukiernię.

Ciastka nasączone rumem nie są w naszym typie, więc postanowiliśmy przetestować miejsce jedząc klasyki.

Ciastko czekoladowe Criollo, którego nazwa pochodzi od rodzaju kakao oraz Tartelette Citron podbiły też nasze mieszczańskie podniebienia.

Lokal jest bardzo mały, nie ma miejsca do siedzenia, zakupy tylko na wynos.

Przygotujcie się też na kilkuminutową kolejkę…

Warto jednak chwilę postać, czekając można podziwiać piękne wnętrze.

Informacje praktyczne:

http://stohrer.fr/?lang=en

Adres: Paryż, 51 Rue Montorgueil

Godziny otwarcia: 7.30 – 20.30, 7 dni w tygodniu

Można płacić kartą.

Ceny jak na zdjęciach (02.2017).

Najbliższe metro: Les Halles