Złoty Lin – Serock

Nie zawsze mamy czas i możliwość skoczyć na rybę na Mazury. A chęć dość często ;-). Wtedy szukamy ciekawych miejsc w promieniu kilkudziesięciu kilometrów od centrum Warszawy. Czy da się tak blisko od stolicy zjeść coś ciekawego w mazurskim stylu? Owszem. Oto nasze kolejne odkrycie 🙂

Od około 50 lat, w Serocku, działa restauracja Złoty Lin. Jej specjalnością są ryby zapiekane w śmietanie, w tym lin, sandacz i okoń mazurski.

Karta nie jest długa, poza rybami można zamówić także sałatki, kilka zup, mięsne klasyki (kurczak, karkówka, kaczka i królik), znajdzie się także coś dla wegan i wegetarian. My jednak przyjeżdżamy tu wyłącznie na rybę.

Czekadełko – całkiem porządna pasta rybna, nie zawsze tylko towarzyszy jej świeży chleb

Spośród rybnych przekąsek warto zamówić roladę z suma w galarecie z sosem chrzanowym. To prawda – może na pierwszy rzut oka nie wygląda zachęcająco, ale uwierzcie nam na słowo – jest naprawdę pyszna.

Rolada z suma w galarecie z sosem chrzanowym

Tatar ze śledzi jest pomysłowo podany i ma imitować tatar wołowy. Zabarwiono go jednak nieco za mocno koncentratem pomidorowym, który całkowicie zdominował smak śledzia.

Tatar ze śledzi, nieco zdominowany przez koncentrat pomidorowy :-/

Ryby podawane są w dwóch wielkościach: 150 i 200 gram. Mogą być usmażone, zgrillowane, ugotowane na parze lub zapieczone w śmietanie. Do każdej ryby można dodać gorący sos w kilku wariantach smakowych.

W całości dostaniemy wyłącznie lina i pstrąga, pozostałe rybki to filety (lin, sandacz, okonie mazurskie, dorsz, miruna, sum) lub dzwonka (halibut).

Nasze trafne i godne polecenia wybory to:

  • smażony dorsz – testowany dwa razy, za każdym razem wypadał świetnie
Filet z dorsza, smażony, mała porcja 150 gram

 

Smażony filet z dorsza, mała porcja 150 gram
  • grillowany filet z miruny
Grillowany filet z miruny, mała porcja 150 gram
  • sandacz zapiekany w śmietanie i szpinaku
Filet sandacza zapieczony w śmietanie i szpinaku, mała porcja 150 gram
  • smażone filety z okoni mazurskich
Filety z okoni mazurskich, mała porcja 150 gram, można zamówić wyłącznie smażone
Smażone filety z okoni mazurskich z gorącym sosem koperkowym

Na stronie restauracji znajduje się informacja, iż dania przyrządzane są z produktów w większości dostarczanych przez lokalnych producentów. Nie mamy jak tego zweryfikować, więc pozostaje zaufać, szczególnie, że póki co nie zawiedliśmy się na jakości.

Na stałe w karcie są cztery desery, ale warto zapytać o dodatkowy deser dnia spoza karty. Nam w lato udało się trafić na takie cudo 🙂

Beza z mascarpone i sezonowymi owocami

Jeśli zależy Wam na dobrym smaku, a jednocześnie nie straszny Wam nieco przaśny styl – zajrzyjcie koniecznie. Warto 🙂

Informacje praktyczne:

Restauracja Złoty Lin

Wierzbica 9, 05-140 Serock

www

Można płacić kartą.

2 spore sale, strefa dla dzieci, przewijak.

Duży parking.

Latem warto zarezerwować stolik w pięknym, letnim ogrodzie.

W weekendy rezerwacja jest konieczna, ze względu na spore obłożenie.

Rachunek 1:

Rachunek 2: