Wegańska Wielkanoc z Jadłonomią

Kurpiowska Niedziela Palmowa upłynęła nam pod znakiem przaśnego, mięsnego jedzenia, tak wiec dla odmiany Wielkanoc spędzimy w wegańskim stylu na warsztatach kulinarnych z Jadłonomią w Cook up.

O Marcie Dymek autorce bloga jadlonomia.com, o jej książce, a ostatnio także o programie Zielona Rewolucja w Kuchnia plus, chyba opowiadać nie muszę. Dla mnie to Julia Child kuchni roślinnej. Po spędzonych wspólnie nad garami 4 godzinami, mogę dodać jeszcze,  że to super babka. Z energią, pasją i niesamowitą cierpliwością.

1
Martę pozdrawiam i wielkie dzięki, za uświadomienie mi, że brokuły mogą być naprawdę zjadliwe :-).

Zapytacie po co ja tam, skoro zajadam się tatarem wołowym i stekiem nie pogardzę? Ano po to, że w diecie potrzebna jest różnorodność. Oczywiście nie tylko od święta, ale też na co dzień. A ja uwielbiam odkrywać nowości, podpatrywać sztuczki i … dobrze bawić się w kuchni. Swoją drogą – wśród około 20tki uczestników warsztatów, tylko parę osób zadeklarowało się jako weganie lub wegetarianie :-).

Ale wracając do jedzenia… wegańskiego – czyli zarówno bez mięsa, jak i jakichkolwiek składników pochodzenia zwierzęcego (jajka, mleko, masło). Jest to kuchnia zdecydowanie zdrowsza, lżejsza i tańsza od mięsnej. Mam wrażenie, że ostatnio także modna, przynajmniej w Warszawie. I wiecie co o tym myślę? Myślę, że to dobra moda i cieszę się, że w końcu dotarła do nas. Cieszą mnie bary z wegańskim jedzeniem i możliwość wyboru.
Wegańska i wegetariańska żywność także na półkach w sklepach powoli zyskuje nową jakość. To już nie tylko styropianowe parówki, paszteciki o smaku słonego mydła i kostki rosołowej, czy suszone kotlety sojowe przypominające psią karmę.

Moja czteroletnia przygoda z wegetarianizmem pod koniec lat 90-tych przypadła właśnie na erę tych mydlanych wytworów. Do tego doszedł kompletny brak inspiracji i pomysłów na zamienniki. Z tych powodów pewnie tak szybko się ta przygoda zakończyła.

Nie namawiam nikogo do radykalnej zmiany, ale do urozmaicenia codzienności. Zastąpienia czasem smalcu wieprzowego – wegańskim smalcem z jabłkiem (dam się za niego pokroić ;-)), hamburgera wołowego – burgerem buraczanym, czy pasztetu kanapkowego pastą ze słonecznika. Nie zawsze – ale czasem 🙂

A czy Wielkanoc może być bezmięsna? Oczywiście! Nawet jajka nie są potrzebne żeby było smacznie i tradycyjnie.
Zapraszam do obejrzenia fotorelacji z warsztatów! Poniżej także kilka przepisów na potrawy, które gotowaliśmy – autorem wszystkich jest oczywiście Jadlonomia.com.

2
Cisza przed burzą 🙂
3
Zgrany team no. 3 i cierpliwy coach
4
Trochę teorii z zakresu Bezpieczeństwo i Higiena Pracy z… mikserem 😉
5
I zaczynamy!

Pasztet pieczarkowy

Dokładny przepis wraz z dodatkowymi radami autorki znajduje się na blogu: http://www.jadlonomia.com/przepisy/pasztet-z-pieczarek/

7
Idealnie zastępuje mięsny i dużo szybciej się go robi…
7a
szczególnie w zgranej grupie 🙂

Brokuły w sosie chrzanowym z żurawiną:
(uwaga – to składniki na solidną porcję dla ok. 8 osób – dwie blachy jak na zdjęciu!)
Składniki:

3 brokuły
Szczypta soli
75 g oleju kokosowego rafinowanego (bezzapachowy)
75 g mąki pszennej lub ryżowej
600-700 ml ciepłego mleka roślinnego (do kupienia np. w Rossmann lub do zrobienia samemu)
6 łyżek płatków drożdżowych
6 łyżek chrzanu
Sól
Czarny pieprz
Żurawina w słoiczku
Dymka ze szczypiorem do ozdoby

Sposób przygotowania:

W garnku zagotować osoloną wodę, obok przygotować miskę z wodą i lodem. Brokuły porozcinać na różyczki, łodygę obrać i pokroić w drobną kostkę.Tak przygotowane brokuły przełożyć do garnka z wrzątkiem i od momentu wrzenia gotować ok. 45-60 sekund. Następnie błyskawicznie odcedzić i przełożyć do miski z wodą i lodem. Po chwili odcedzić i odstawić na bok.

8

W międzyczasie przygotować sos, zaczynając od zrobienia roux. Na dnie garnka rozgrzać olej kokosowy, następnie dodać mąkę i intensywnie mieszać trzepaczką. Kiedy zasmażka będzie gładka wlać mleko i cały czas intensywnie mieszać. Dodać chrzan oraz doprawić solą i pieprzem.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. W niedużym garnku podgrzać kilka łyżek żurawiny, żeby się rozrzedziła. Następnie do dużej formy wylać kilka łyżek sosu chrzanowego, wysypać wszystkie brokuły i przykryć resztą sosu chrzanowego. Na koniec skropić kilkoma kleksami gorącej żurawiny, obsypać solą oraz pieprzem i wsunąć do gorącego piekarnika. Zapiekać przez ok. 30 minut, na koniec obsypać dużą ilością szczypiorku oraz cienko pokrojoną cebulką.

9
Z podanych powyżej składników uzyskacie 2 takie blachy

Idealny wegański majonez
Dokładny przepis wraz z dodatkowymi radami autorki znajduje się na blogu:
http://www.jadlonomia.com/przepisy/idealny-majonez-bez-jajek/
Po zrobieniu i spróbowaniu majonezu bez jajek poczułam się jakbym odkryła koło 🙂 Tak! To jest absolutnie pyszne, a aromat jajek zapewnia czarna sól (wbrew nazwie jest w zasadzie szaro-różowa, chemicznie ta sól to w 98% chlorek sodu, a za charakterystyczny kolor i jajeczny zapach odpowiadają obecne w niej związki siarki). Do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością.

10
Ja i mój zapas majonezu wege 🙂

Mazurek chałwowy
(składniki na 1 spory mazurek)

Składniki na spód:

¾ szklanki mąki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki zimnego oleju kokosowego
2-3 łyżki lodowatej wody
2 łyżki drobnego cukru
¼ łyżeczki soli

Składniki na krem:

½ szklanki tahiny (pasta sezamowa)
¼ szklanki soku pomarańczowego (czyli sok wyciśnięty z jednej sporej pomarańczy)
¼ szklanki syropu z agawy lub klonowego
Łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
Szczypta soli
Oraz do ozdobienia: granat, pistacje i pokruszona chałwa.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie spodu mazurka – wszystkie składniki poza wodą włożyć do małego pojemniczka blendera lub posiekać przy pomocy noża. Następnie dodać wodę, krótko ponownie zblendować, a ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na cienki, prostokątny placek. Tak przygotowane wstawić do lodówki.
  2. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Spód wyjąć z lodówki i przenieść na blachę do pieczenia, nakłuć na całej powierzchni widelcem, a następnie wsunąć do rozgrzanego piekarnika i piec przez 18-20 minut.
  3. Przygotowanie kremu – wszystkie składniki na krem włożyć do miski i wymieszać dokładnie trzepaczką – jeśli zrobią się grudki lub będzie za gęsty dodać więcej soku pomarańczowego. Krem na początku jest dość rzadki, ale po chwili gęstnieje.
  4. Na upieczonym, wystudzonym spodzie rozsmarować krem, następnie udekorować mazurek chałwą, pistacjami i granatem.
11
Piękny mazurek wege 🙂

Żurek z jabłkiem
Dokładny przepis wraz z dodatkowymi radami autorki znajduje się na blogu:
http://www.jadlonomia.com/przepisy/zurek-z-pieczonym-jablkiem/

Żurek w chlebie, czego chcieć więcej?

12
Bez kiełbasy, a smaczny 🙂

Smacznego i wesołego jajka – bez jajka rzecz jasna 🙂